Esipuhe teokseeni: Elämänkaari, op. 70

ELÄMÄNKAARI, OP. 70

***

  • säv./san. Eero Järvilehto

***

ESIPUHE:

Eero Järvilehto

*

Esipuhe – Ajatuksia hääparille:

Teoksen osat ovat lyhyitä, aforismimaisia kappaleita, jotka kertovat ihmisen elämänkaaren eri vaiheista.

1. osa, Syntymä (kehtolaulu), kertoo ihmisen alkuhetkistä. Tuota ihmisen ikää kuvaa musiikillisesti parhaiten kehtolaulu, osa on soittosahalle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 1.)

Lapsi varttuu ja hänestä tulee nuori.

Osa: 2. Nuoruus, oi nuoruus, on eräänlainen Romanssi -osa, joka kertoo nuorten ihmisten ailahtelevasta ihastumisen tunteista, jotka sisältävät iloisia, surullisia, epävarmojakin tunteita. Osa on huilulle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 2.)

Nuori varttuu nuoreksi aikuiseksi ja hänen tunteensa alkaa tasoittua ja ihastumisesta tulee vakiintunut suhde, silloin vietetään häät.

Osa: 3. Häät. Musiikillisesti häitä kuvastaa tietenkin Häämarssi, osa on huilulle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 3.)

4. osa: Elämän kärrynpyörä.

4. osa kuvaa aikuisuutta ja osan nimi on ”Elämän kärrynpyörä”. Osa sisältää muistumia kehtolaulusta (osa 1.), nuoruudesta (osa 2.), ja myös häistä (osa 3.), sekä sisältää oman vauhdikkaan teemansa. Näille muistumille voi keksiä monta selitystä, mutta oleellista on, että osa on hyvin kiireinen ja yllättävän lyhyt. Se muistuttaa elämän lyhyydestä. Osa on piccololle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 4.)

5. osa: Vanhuus ja kuolema. Se sisältää haikeutta, koska elämä, vaikkapa onnellinenkin, on jo takana päin. Osa hiipuu hiljaa pois, kuin vanhan ihmisen rauhallinen poisnukkuminen. Osa on alttohuilulle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 5.)

Mutta kuolemaan ei elämä lopu, vaan siitä se vasta alkaa, kun me olemme ottaneet vastaan Vapahtajamme Jeesuksen. Meillä on edessä suuret häät Taivaassa.

6. osa: Suuret häät, on laajennettu versio osan: 3. häämarssista, ja sisältää muistumia myös kaikista muista osista. Siinä on minun uskoni siihen, että tämän elämän kokemuksilla on merkitystä myös tuonpuoleisessa. Osa on huilulle.

  • ”MUSIIKKI” – (osa: 6.)

***

LOPPU

***

Teksti sisältyy teokseeni:

  • op. 70, Elämänkaari – 1 esittäjälle: (1.) puhe, piccolo, huilu, alttohuilu, saha