Kiinnostuksestani Shostakovitshiin

KIINNOSTUKSESTANI SHOSTAKOVITSHIIN

***

Dmitri Shostakovitsh oli venäläissyntyinen säveltäjä, joka eli suurimman osan elämästään Neuvostovallan aikana 1900-luvulla. Shostakovitsh syntyi Pietarissa, (eli myöh. Leningradissa), 1906, ja kuoli Moskovassa 1975. Shostakovitshin tuotantoon kuuluu mm. 15 sinfoniaa, 15 jousikvartettoa, suuri määrä elokuvamusiikkia, kamarimusiikkia, konserttoja, oopperoita, pianomusiikkia, laulusarjoja ja muuta vokaalimusiikkia.

Kuten sivuihin tutustumisen kautta arvata saattaa, hän on lempisäveltäjäni, ja intohimoisen keräilyni kohde vertaansa vailla ollut jo vuodesta 1985 asti, jolloin tein kouluesitelmän Shostakovitshista. Shostakovitshin aikalaisen Sergei Prokofjevin, sekä Sergei Rachmaninovin, kuin myös Igor Stravinskyn ja Aram Hatsaturianin musiikki on myös lähellä sydäntäni. Shostakovitshin musiikkiin tutustumiseni tapahtui pianisti-veljeni soittaessa preludeja ja fuugia, op. 87, josta sain innostukseni en. kouluesitelmääni, joka sai kiitettävän arvosanan.

Säveltäjänä olen tehnyt myös muutamia sovituksia Shostakovitshin teoksista, lisääkin on kehitteillä, sekä yhden teoksen hänen muistolleen. Näistä löytyy enemmän tietoa mm. “OMAT SOVITUKSENI” -tietojen alta! Kaikki sovitukseni ovat julkaisemattomia, mutta yksityisesti useimmat niistä on äänitetty ja jotkut myös esitetty haiden yms. tilaisuuksien yhteydessä.

*

Eero Järvilehto