YOUTUBE: KLASSINEN MUSIIKKI

LÖYTÖRETKELLÄ MUSIIKKIIN

***

Kosketukseni klassiseen musiikkiin on alkanut jo äitini kohdusta, jossa potkaisin tuntuvasti, kun sopraano-laulaja kiekaisi korkealta ja kovaa Bachin Matteus-passiossa. Matka sen
jälkeen on jatkunut klassisen musiikin voittokulkuna, kunnes ensimmäiset omat kiinnostukseni muuhun musiikkiin heräsi suomalaiseen gospelmusiikkiin (Gospel Power, Avoin lähde, jne.) tutustuessani teini-iässä. Sen jälkeenkin kuitenkin Shostakovitshin musiikki on valloittanut yksin ylitse muiden, mutta vaimoni kanssa seurustelun alkaessamme vuosituhannen alkupuolella alkoi varsinainen löytöretkeni muuhun musiikkiin, vaikka jo jonkinlaisen säväyksen oli tehnytkin kappaleet Michael Jackson: Billy Jean, David Stewart: Lilly was here, sekä George Michael: Careless Whisper. Vaimoni myötä olen tutustunut ja tylkästynyt viihdeartisteista erityisesti Jenni Vartiaisen, T.A.T.U.:n ja Michael Jacksonin musiikkin, mutta muitakin artisteja olen jo löytänyt. Populaarikulttuurin osalta kuitenkin sivustot löytyvät eriksen, niiden joukossa kuitenkin myös hengellinen musiikki ja gospel, sekä Themet ja elokuvamusiikki.

Klassisen musiikin YouTube-sivustoille kokoan etupäässä omia suosikkejani, ja jonkin verran vastaan tulleita erikoisuuksia ja uusia löytöjäni, kuten Tarnovin Sonaatti thereminille ja pianolle. Musiikin historiakurssi -sivuille olen myös linkittänyt joitakin sen vuoksi valikoituja teoksia sivuille, jotka ei sinänsä kuulu suosikkeihini muuten. Oma kiinnostuksen alueeni on suurimmalta osin 1900-luvun uusklassismin ja impressionismin mestareiden teoksissa, jonkin verran romantiikan ja klassismin aikalaistenkin teoksissa, ja barokista lähinnä J.S. Bachin tuotannossa. Teokset ovat säveltäjien nimien mukaisesti järjestetty. Lisäksi olen erikseen koonnut muutamien suurten muusikoiden esityksistä sivut, ja joistakin soittimista, erityisesti mainiten tietenkin omani, eli huilumusiikin. Lapset soittavat -osio kuitenkin löytyy YouTube – Extrat -pääsivun alta. Dmitri Shostakovitshin tuotantoon liittyvät YouTube-musiikkivideot ovat kokonaan omassa osiossaan.

Sivustot täydentyvät ajan myötä, kun ehdin etsiä klassisen musiikin aarteita ja suosikkejani enemmän.